Portugalsko remizovalo s Rakúskom, trápenie Ronalda pokračuje

19.06.2016 Celý región

Paríž 18. júna (TASR) - Futbalisti Portugalska sa v sobotnom večernom stretnutí majstrovstiev Európy rozišli s Rakúšanmi zmierlivo 0:0, hoci herne i štatisticky nad súperom dominovali. Zverenci Fernanda Santosa uhrali druhú remízu na turnaji, kým mužstvo Marcela Kollera získalo premiérový bod. Na prvom mieste základnej F-skupiny tak aj po druhom kole prekvapujúco zostali Maďari.

Portugalskí favoriti mali celý duel pod kontrolou, ich defenzívu zamestnával jedine Martin Harnik. Trápili sa však v zakončení, frustráciu im na kopačky zanášal Robert Almer, a keď už rakúsky brankár nestačil na hlavičku Naniho alebo penaltu Cristiana Ronalda, loptu zastavila žrď.

Veľká pozornosť sa sústredila na Ronalda, ktorý si pripísal 128. štart v najcennejšom drese, vďaka čomu prekonal Luisa Figa a stal sa rekordérom portugalského národného tímu. Ofenzívny klenot Realu Madrid zároveň nastúpil na šestnásty zápas na záverečných turnajoch ME, čím sa na čele historického rebríčka vyrovnal Francúzovi Lilianovi Thuramovi a Holanďanovi Edwinovi van der Sarovi. Tieto míľniky však napriek niekoľkým veľkým možnostiam vrátane pokutového kopu neoslávil gólovo.

Rakúšania mali šancu už v 3. minúte, keď sa osamostatnil Harnik, no zblízka hlavičkoval vedľa. O desať minút mohol na opačnej strane skórovať Nani, ktorý sa zbavil obrancu, ale Almera už neprekonal. Rakúsky brankár si následne poradil aj s tečovanou strelou Vieirinhu. V 22. minúte sa Portugalci kombinačnou hrou dostali cez defenzívu súpera a Nani po spolupráci s Guerreirom ponúkol zakončenie Ronaldovi, najväčšia hviezda však tesne minula. V závere úvodnej polhodiny bol Nani vo svojej druhej veľkej príležitosti, jeho hlavičku zastavila žrď, Moutinho z dorážky vypálil nad a Almer v 38. minúte chytil pokus Ronalda. Rakúšania sa pripomenuli pred polčasovou prestávkou, Alabov nebezpečný priamy kop hlavou odvrátil Vieirinha.

Snaha Ronalda o zásah pokračovala aj po návrate zo šatní, ale pozorný Almer vytlačil jeho delovku na roh. Po ňom vyskočil najvyššie opäť portugalský kapitán, no znovu "narazil" na rakúskeho brankára. V 65. minúte Ronaldo nevyužil priamy kop a o trinásť minút neskôr dokonca ani penaltu. V pokutovom území ho fauloval Hinterreger, ale lopta z bieleho bodu putovala do žrde. Päť minút pred koncom riadneho hracieho času mu gólovú radosť vzal pre zmenu ofsajdový verdikt.

F-skupina, 2. kolo:

Portugalsko - Rakúsko 0:0
Rozhodovali: Rizzoli - Di Liberatore, Tonolini (všetci Tal.), ŽK: Quaresma, Pepe - Harnik, Fuchs, Hinteregger

Zostavy:
Portugalsko: Rui Patricio - Vieirinha, Pepe, Ricardo Carvalho, Guerreiro - Moutinho, William Carvalho, Gomes (83. Eder) - Quaresma (71. Mario), Nani (89. Rafa Silva), Ronaldo
Rakúsko: Almer - Klein, Prödl, Hinteregger, Fuchs - Ilsanker (87. Wimmer), Baumgartlinger - Sabitzer (85. Hinterseer), Alaba (65. Schöpf), Arnautovič - Harnik

Tabuľka F-skupiny:
1. Maďarsko 2 1 1 0 3:1 4
2. Island 2 0 2 0 2:2 2
3. Portugalsko 2 0 2 0 1:1 2
4. Rakúsko 2 0 1 1 0:2 1
 

Vyberte región